More a pobrežie v Lignano

Dovolenka Lignano » More

more v Lignano

More v severných častiach Jadranu patrí k najnavštevova-nejším turistami, ktorí využívajú morskú vodu na kúpanie. More je čisté napriek tvrdeniam niektorých návštevníkov, ktorí ho považujú za špinavé. V okolí Lignana spĺňa more kritériá pre udelenie modrej vlajky, čo je oficiálne ocenenie udelené na základe prísneho merania čistoty morskej vody v blízkosti pláží, čo pridá na hodnote dovolenka Lignano.

Čistota mora, modrá vlajka v Lignane vlaje vyše 20 rokov

Modrá vlajka vlaje na pobreží Lignana bez prestávky niekoľko rokov. Často mylné predstavy o "špinavosti" mora vyplývajú z názorov podložených farbou mora. Hnedasté sfarbenie mora býva považované za špinavé. Avšak neznačí nečistotu, spôsobuje ho zvírený piesok vo vode pri kúpaní a podobne. Nečistotu spôsobujú chemicky nežiadúce látky. Dlhodobejšie znečistenie je zväčša zavinené kontamináciou mora v okolí veľkomiest ich kanalizáciou a priemyslom. Všetky rieky stekajú do morí a oceánov a pôsobia ako kanalizačná sieť, ktorá preteká rozsiahlymi územiami osídlenými ľuďmi, ktorí znečisťujú rieky svojim odpadom. Preto má čistenie riek veľký význam pre čistotu morí.

Ráno sa na pláž vydajú traktory a zbierači nečistôt, ktorí pláž dokonale vyrovnajú, vyhrabú, zbavia odpadkov z predchádzajúceho dňa. Čistota pláže má priamy vplyv na čistotu mora. V Lignane sa rozhodne nestáva, aby ste na mori objavili plávajúce plastové fľaše, či iný odpad. Plážový servis tu patrí k najdôkladnejším a pravidelným čistením sa podarí presitovať takmer všetok odpad, ktorý po sebe turisti zanechajú. Jemný piesok vzniká nekonečným rozomieľaním pevných schránok odumretých živočíchov, akými sú škeble, mušle, ulity. Piesok v Lignane na pobreží je prírodný a veľmi jemný, pri kúpaní sa zvíri, ale rýchle sa opäť usadzuje. Netreba si zamieňať čistotu vody s priezračnosťou. Čiastočky piesku z dna mora neznamenajú znečistenie a nie sú človeku ničím závadné.

Pobrežie neveľkého polostrova, na ktorom sa rozprestiera Lignano Sabbiadoro bolo formované morom a dosahuje iba dva metre nad hladinou mora (2m). Príliv a odliv v šelfových oblastiach tvaruje pobrežie, prisúva a odnáša piesok, hromadí ho a vytvára lagúny ako je táto. Po stáročia tu existovali iba rybári a roľníci. Nepriaznivé životné prostredie močarísk spôsobovalo maláriu. Po druhej svetovej vojne nastal rozmach Lignana. Polotovar vyrobený morom dotvorila ľudská ruka. Od 50-ch rokov minulého storočia je Lignano známe prázdninové stredisko kde hotely ani apartmány na last minute akcie nehľadajte. Ubytovanie pre dovolenkovú prázdninovú klientelu si objednajte radšej cez first moment v dostatočnom predstihu.

Plytké a čisté more je ideálne najmä pre malé deti

More má z hľadiska osohu pre človeka tri oblasti využitia: doprava, rybolov, cestovný ruch. V Lignano je more využívané v každej oblasti. Nachádza sa tu jeden z najväčších jachtárskych prístavov v Taliansku. Prestížny prístav (marina) má niekoľko samostatných kotvísk (Aprilia Marittima, Starý prístav, Marina Punta Faro, Marina One, Marina Punta Verde) na mori okolo polostrova Lignano aj v rieke Tagliamento pojme tisícky jácht. Rybolov má najstaršiu tradíciu v tejto oblasti a prevádzkuje sa do dnes. Z hľadiska turistického má Lignano veľký význam pre hospodárstvo regiónu. Poskytuje približne 5000 lôžok a počas roka sem zavítajú približne 4 milióny návštevníkov.

Ešte pred raňajkami začínam deň vítaním slnka na pláži. Nevadí mi to množstvo cvičiacich, behajúcich či prechádzajúcich sa dovolenkárov. Pláž je ráno iná. Akoby pred vypuknutím hlavného programu, celodenného dovolenkovania, poskytovala aj možnosti tréningu, relaxu, meditácie. Niekto sedí v piesku s prekríženými nohami a medituje, iný sa bosky prechádza po rozhraní more-súš, niekto sa iba kochá východom slnka a nehybnou hladinou mora, alebo si dáva prvé plavecké tempá v osviežujúcej vode. Pobrežie, ktoré pokrývajú pláže má dĺžku 8 kilometrov a je výbornou prechádzkou na boso. Nastavím tvár vychádzajúcemu slnku a snažím sa dívať do slnka pokiaľ to nie je nepríjemné. Je to zvláštny pocit. Naokolo začínajú pracovať plážoví údržbári. Všetko sa pripravuje na nový slnečný deň.

Môj najobľúbenejší program počas dovolenky pri mori je celodenný pobyt na pláži a kúpanie. Dobrá kniha, lehátko, opaľovací krém sa striedajú s plávaním, zbieraním mušličiek, zmrzlinou, budovaním v piesku či petanque. Kúpanie v mori je hlavná aktivita letných návštevníkov. Pláže v Lignane lemujú takmer celé pobrežie. Zlatistý piesok vytvára bezpečné a pozvoľné klesanie pevniny do mora. Plytké more je ideálne najmä pre malé deti, ktoré môžete ponechať morským radovánkam bez obáv z hlbokej vody. Pláž je prílivom značne zalievaná. Posun mora na plytkom pobreží je niekoľko desiatok metrov. Nepriaznivým prejavom prílivu bývajú rôzne vyplaveniny (zväčša neškodné morské riasy, chaluhy), ktoré každé ráno upratujú správcovia pláže.

Bezpečné kúpanie v mori

More a kúpanie v ňom má pre zdravie človeka mimoriadny význam. Mnoho ľudí, ktorí jazdia k moru pravidelne potvrdí, že slnko, more a morský vzduch sú priam zázračnou životodárnou kombináciou. Najmä pre nás suchozemcov je prínosné navštíviť a pobudnúť pri mori aspoň týždeň v roku. Kúpanie v slanej morskej vode spojené s vhodným spôsobom opaľovania a športovania na plážach patrí k najrozšírenejším predstavám o ideálnej dovolenke. Priaznivé účinky takej dovolenky sú nesporné pre dospelých i deti. Z každého miesta pláže je bezpečný pozvoľný vstup do mora, v určitých vzdialenostiach sa nachádzajú bezpečnostné bójky, ktoré označujú priestor pre bezpečné kúpanie v mori. Nebezpečné živočíchy v týchto vodách nežijú.

More v Lignane pozdĺž celého pobrežia vyrába zaujímavú priehlbeň. Ak z pláže vchádzate do mora, približne 50 metrov od brehu vám voda siaha nad pás resp. po ramená. Ak pokračujete ďalej, akoby voda klesala. Naozaj sa dostanete na nejaký val piesku, ktorý je schovaný tesne pod hladinou. Až za ním začnete opäť klesať a púšťate sa do ozajstného mora. Z brehu vyzerá zvláštne, keď vidíte človeka sto metrov od brehu vo vode iba tesne nad členkami. Vtedy sa mi vždy pripomenú obrazy z Biblie o Ježišovi chodiacom po vode a chvíľu sa oddám rozjímaniu. Počas prílivu a odlivu sa toto miesto opticky posúva a hĺbka vody sa tiež zdanlivo mení. Odliv nastáva približne okolo 16. - 17. hodiny.

Takmer pravidelne aspoň jeden deň v týždni príde dážď, búrka, alebo sa vplyvom mesiaca more rozbúri a plavčíci na svojich stanovištiach vyvesia čierne vlajky, čo znamená zákaz plávania. V Lignano je tento zákaz chápaný len ako nebezpečenstvo plávať ďalej za bójky. Občas plavčík na niekoho zapíska a vytiahne ho z vody, ale po chvíľke je situácia neudržateľná a more je opäť plné ľudí. Kto bol pri otvorenejšom mori, alebo oceáne potvrdí, že tam by kúpanie podľa zásad z Lignana nebolo možné nikdy. Vlny dosahujúce pol metra sú príjemné kúpanie. Nebezpečenstvo v Lignane znamená 30-50 centimetrové zvlnenie hladiny. Ale vzhľadom na deti a ich bezpečnosť sú miestne pravidlá pochopiteľné a akceptovateľné.

More pre športové aktivity a relax

Šnorchlovanie či potápanie má vo všetkých strediskách severného Jadranu rovnaké nevýhody. Oproti kamienkovému dnu mora je piesok ľahko zvíriteľný a tým spôsobuje slabšiu viditeľnosť. Tiež fauna a flóra žijúca na piesčitom podloží sú farebne menej zaujímavé. Výskyt farebne nenápadných malých tvorov je však bohatý a pre nadšené oči malých potápačov je potešením, keď uvidia kraba, lastúru, morského slimáka, húf rybičiek alebo morského koníka, či takmer priehľadnú medúzu. Obrovská výhoda piesčitého pobrežia je príjemná chôdza v mori na boso bez nebezpečenstva úrazu. Dotyk nohy o mäkké piesčité dno bez potreby gumákov do vody, aké nosíme na kamienkových plážach, je tak príjemný.

Kto prepadol šíremu moru, vetru v plachtách potrebuje parkovisko pre svoju jachtu. More pre mnohých severanov začína na severe Jadranského mora. Lignano je jedným z vhodných miest pre nastúpenie na loď a putovanie po mori. Miestni dokonale pochopili výhodné polohovanie svojho letoviska a dobudovali všetko potrebné tak, aby sa stalo domovom mnohých jachtárov. Jachting je životný štýl, ale dnes je dostupný aj nie milionárom. Požičovne, kurzy a výlety na more s najatým kvalifikovaným kapitánom sú už finančne prijateľné aj pre širšiu verejnosť. Neďaleko pobrežia a v prístavoch môžete obdivovať malé loďky ale aj obrovské majestátne jachty, na premávku ktorých dozerá na člnoch jazdiaca polícia - pobrežná hliadka.

Okrem nádhernej štíhlej jachty sa na more dá vyraziť aj na motorovom člne, či rybárskej lodi ktorou vám urobia prehliadku trstinových rybárskych obydlí v zátokách lagúny. Tu budete mať pocit, že sa zastavil čas, alebo ste sa presunuli do ďalekej minulosti. Požičovne športového náčinia sa nachádzajú na každých 500 metroch pláže. Vodné bicykle, pramica, nafukovací čln, kanoe, windsurfing aj s inštruktážou si môžete prenajať a sami sa vypraviť pozdĺž pobrežia. Pozorovať veľké lode a trajekty plné turistov smerujúce do Benátok, alebo na ďalekú plavbu po Stredozemnom mori sú vhodným objektom pri hrách na pirátov. V Lignane nájdete more pre najrôznejšie športové aktivity a relax.

More zaujímavé tipy a rady

Nočný život a zábava po západe slnka často navodia situácie, kedy sa vrátite na pláž za účelom nočného kúpania v mori. Mnohí milovníci nahoty si prídu na svoje až po zotmení, kedy si môžu užiť more priamo na telo, bez plaviek. Ráno nájdené fľaše od piva napovedajú bujarú párty v noci na pláži. Mladý párik po diskotéke si nájde miesto na osamelom lehátku a túli sa k sebe. Kúpanie v noci najmä pri jasnom mesiaci má tiež svoje čaro. Nádherne teplá voda v kontraste s chladom noci. Nočná zábava v mori sa nedoporučuje osamote, najmä ak pred tým bola výdatná večera a osvieženie alkoholom.

Kožné problémy rieši kúpanie v mori:
ešte priaznivejšie účinky morskej soli dosiahnete, ak sa kúpete dostatočne často, alebo dlho. Blahodárny účinok morskej soli na pokožku zvýšite, ak sa po kúpaní nebudete sprchovať pod plážovými sprchami. Uschnutá morská voda zanechá na pokožke viditeľný slaný povlak, ktorý môže spôsobovať až nepríjemné pálivé pocity, ale oplatí sa vydržať. Naopak, ak máte citlivú pokožku a bez problémov, nevystavujte sa dráždeniu soľou a po kúpaní sa osprchujte.

• nafukovacia lopta nie je vhodná na hranie v mori (vietor ich rád unáša)
• morská voda štípe oči, pod vodou sa bez okuliarov nepozerajte
• aj do vody sa natrite vodeodolným krémom (kúpajúcich slnko opaľuje najviac)
• chôdza v mori je výborný prostriedok na formovanie nôh, zadku, postavy
• piesok je najlepší peeling na pokožku
• nečudujte sa kúpajúcim v klobúku, šiltovke či tričku
• biele plavky sa po namočení akoby stratia a ukážu aj čo by ste nechceli (či chceli?)
• cez deň jedzte len ľahko, veľa pite - nie morskú vodu
• nepreceňujte svoje plavecké schopnosti v mori
• príliv a odliv dokážu vysiliť aj zdatného plavca ak pôsobia proti nemu
• dlhé plavecké výkony podnikajte radšej pozdĺž pobrežia, nie od pobrežia




more v Lignano
pobrežie  Lignana
more dovolenka
čisté more v Lignano
Bezpečné pobrežie v Lignano




Obsah článku:
More a pobrežie v Lignano; čisté more kúpanie modrá vlajka; dívať sa do slnka s otvorenými očami, hnedasté more zvírený piesok; čistenie riek má význam pre čistotu morí; plážový servis jemný zlatistý piesok. Pobrežie Lignano Sabbiadoro rybári a roľníci. Prázdninové stredisko first moment akcie, plytké more je ideálne najmä pre malé deti. Doprava, rybolov, leto cestovný ruch jachtársky prístav. Taliansko a more spojenie, ktoré nepotrebuje tréning, ale relax, meditácia nehybná hladina mora. Celodenný pobyt na pláži a kúpanie v mori zlatistý piesok bezpečné a pozvoľné klesanie pevniny do mora. Vyplaveniny morské riasy upratujú správcovia pláže. Slnko + more + morský vzduch sú zázračná životodárna kombinácia, k tomu kúpanie v slanej morskej vode opaľovanie a športovanie ideálna dovolenka. Bezpečné kúpanie v mori, obrazy z Biblie o Ježišovi chodiacom po vode, dážď búrka alebo rozbúrené more zvlnenie hladiny. Šnorchlovanie a potápanie miluje každý potápač krab lastúra morský slimák húf rybičiek morský koník medúza potešia oko pod hladinou. Vietor v plachtách jachta jachting je životný štýl, pobrežná hliadka sleduje bezpečnosť vašich detí. Trstinové rybárske obydlia zátoky lagúny, mesto vo vode Benátky, plavba po Stredozemnom mori, tipy a rady.
Blog:
Letná dovolenka Lignano pri mori severné Taliansko trasa mapa more pláže Lignano. Dovolenka letovisko ubytovanie hotely a apartmány zľavy first moment a last minute dobrá fotogaléria sprievodca do mesta Benátky zábava Friuli Rím letenky booking počasie kontakt spolupráca bloguje napísali iní, to je blog dovolenka Lignano.
Kľúčové slová:
More pobrežie Lignano charakteristika mora čistota znečistenie pobrežie zátoky močariská modrá vlajka splašky bezpečnosť plynulé zvažovanie pobrežia do mora živočíchy žijúce v mori možné poranenia bójky vlnolamy móla prístav rybolov člny vodné športy šnorchel potápanie jazda loďou, bárkou, rybári, trajekty jachting jachty turistický lov v mori pobrežná hliadka signalizácia plavčík veža plávanie plavecký maratón čajky robia nálety na hladinu príliv odliv zbieranie vyplavených ulít živočíchov.



1 komentár:

  1. More vie byť zrádne19. mája 2015 o 6:56

    Nebolo to síce more v Lignano, ale tá príhoda sa sem hodí. More ma vystrašilo, ako nič na svete. S priateľmi sme navštívili isté Jadranské letovisko neďaleko Lignana. Dovolenka super, užívali sme si, športovali, opaľovali, kúpali, proste bomba. Často sme súťažili. Vo všetkom , čo sa len dá. Celý deň na pláži a v mori, večer v pingpogu, v jedení pize, zmrzliny, pití vína. Niektorý z posledných dní dovolenky sme ležali na pláži a nuda sa už dala krájať. Dva týždne spolu, už aj ponorku prinesú. Ktosi vyzval, ide sa plávať, kto ďalej. Tak sme sa vrhli do mora a plávali. Asi piati, alebo šiesti. Postupne sa plavci vzdávali, jeden za druhým sa obracali a plávali späť k brehu. Ostali sme iba dvaja. Jaro a ja. Dávali sme na seba pozor, ale zároveň sme makali o sto-šesť. Ani jeden nechcel priznať prehru, keď už ste tak blízko výhry. Cena bola obyčajná, nejaké večerné pivečko. Ale túžba po víťazstve a mužská ješitnosť nás hnali stále ďalej. Asi po hodine sa počasie začalo kaziť, pri mori to príde dosť rýchle. Zdvihli sa vlny a špliechalo to do tváre. Vedeli sme obaja, že končí sranda, tak sme svorne dohodli remízu a otočili sa na cestu k pláži. Lenže ten pohľad po otočení neprajem nikomu. Prepadol nás pocit zúfalstva, ktorý samozrejme ani jeden neprejavil. Veď sme víťazi, borci, moreplavci. Lenže pevnina nikde. Dvíhali sme hlavy z vody, ako sa len dalo, pomáhali sme si vlnami, ktoré postupne silneli. Boli asi štyri hodiny popoludní. To je čas odlivu. Bolo nám jasné, že sme priďaleko. Kam plávať sa nedalo poriadne určiť, obloha sa zatiahla a jediný navigátor slnko sa dal iba tušiť. More bolo odrazu studené a temné. Slnko sme mali celý čas po pravej ruke, takže teraz by sme mali plávať opačným smerom a mať slnko po ľavej ruke. Lenže kde je? Ako sa zorientovať? Našťastie sme sa príliš v tom mori netočili. A boli sme dvaja, takže sme si orientačný zmysel udržali a obaja sme sa zhodli, ktorým smerom sa vrátime. Začali sme šetriť sily, cestou tam sme totiž makali čo to dá a zabudli sme že bude treba plávať aj naspäť. Prepli by sme na úsporný režim, ale prichádzajúca búrka nás hnala preč. Nechceli sme zažiť búrku na otvorenom mori. Osud však zariadil veci inakšie: plávali sme ešte asi tri hodiny. Poriadne vysilení sme zažili to čo opisoval F.G. keď do vody padajúce kvapky sa odrážajú nahor a "prší zdola" Ani nadýchnuť sa nedalo, taký hustý bol ten dážď. Našťastie sa od neho more značne ohrialo a to nás zachránilo. Pomalé tempo nebolo riešením. Vedeli sme, že je odliv a že nás možno odnáša stále ďalej do mora. Preto sme makali ako torpéda. Sily sa objavili, akési záložné rezervy vybudil adrenalín. Tma pod mrakmi stále hustla. Vedeli sme, že možno budeme v mori nocovať. Navzájom sme sa povzbudzovali, ale cítili sme, že strach sa nás postupne oboch zmocňuje. Keď sme zazreli tenkú čirku na horizonte, bolo to asi na poslednú chvíľu. Ešte sme zavtipkovali, že možno už máme halucinácie a vidíme fatamorgány, ale pásik silnel a po chvíli bolo nad mraky jasné, že je to pevnina. Prestalo pršať a tak rýchlo ako sa zotmelo, mraky ustúpili a rozvidnelo sa. Keď sme vyliezli na breh,ostali sme obaja ležať v mokrom piesku. Bol to úžasný pocit. Po chvíľke nás oslovil plavčík a zisťoval, či sme v poriadku. Rozosmiali sme sa. Vtedy som si uvedomil, že som doplával na pláž prvý a zároveň Jarov hlas zadunel: "platíš pivo" a rehotali sme sa až do rána. Za ostatnými sme prišli taxíkom. Plavčík nám ukázal na mape, kde sme sa vyplavili a spolu sme hľadali miesto, kde sme ubytovaní. Rozdiel bol 12 kilometrov. Doma nás čakali, ako by sa nechumelilo. Nikto nepochyboval, že sa vrátime, ale s večierkom počkali na nás.

    OdpovedaťOdstrániť