Napísali iní o dovolenke v Lignano

Dovolenka Lignano » Napísali

napísali iní o Lignane

Aby sme sa pozreli na tému dovolenka Lignano objektívne, preklikala som mnoho internetových stránok a blogov, kde zisťujem, čo o dovolenke v Lignano napísali iní. Vidieť, že téma je zaujímavá, teda aspoň čo do počtu výsledkov po vyguglení, z ktorých vyplýva aj ďalšia skutočnosť, totiž že Lignano patrí medzi najhlavnejšie talianske dovolenkové destinácie. Toto zistenie ma veľmi potešilo.

Pokúsim sa v ďalšom texte niektoré z najzaujímavejších a hlavne relevantných priblížiť. Chcem sa tu vyhnúť preberaniu a citovaniu textov, skôr sa posnažím o voľný popis. Väčšina uvedených autorov je preložených do slovenčiny z angličtiny a taliančiny. Tým by mohli byť i zaujímavejšie cudzojazyčné informácie, ktoré napísali iní o dovolenke v Lignano. Všetky významné slovenské aj české cestovné kancelárie, ktoré majú v ponuke Taliansko, ponúkajú ubytovanie v Lignane. Svorne uvádzajú podobné všeobecné informácie o tomto dovolenkovom stredisku vhodnom na rodinnú dovolenku počas letných prázdnin. Väčšinová klientela sú Taliani nasledovaní Nemcami. Významne sa zvýšil príliv Rusov, ale hojne tu počuť slovenčinu i češtinu.

Medziročný nárast (2010-2011) návštevníkov zo Slovenska je vraj skoro 10%. To by bol veľmi slušný výsledok a myslím že sa dá považovať za reálny, pretože sa o túto destináciu zaujímam už niekoľko rokov (dve vlastné dovolenky) a vnímam mimoriadnu aktivitu miestnych agentúr asi také dva - tri posledné roky. Vyzerá, že čo robia, robia úspešne. Je to boj Talianov s Talianmi, severný cestovný ruch proti južnému, ale aj boj s ostatnými turistickými veľmocami. Jednotlivé najvýznamnejšie krajiny zaznamenali jemný pokles slovenskej klientely, okrem Talianska, tam sa vyskytol jemný nárast (2010-11).

Miestne turistické agentúry napísali

Agenzia Turistica Affittanze:

Na nádhernom mieste pri mori medzi Banátkami a Terstom na polostrove vytvorenom z piesku v mori sa nachádza špičkové talianske letovisko Lignano vhodné k tráveniu rodinnej dovolenky. Lignano Sabbiadoro je hlavná a najväčšia mestská časť obklopená čistým azúrovým morom, ktoré bolo niekoľkokrát ocenené „Modrou vlajkou Európy“. Letovisko oddeľuje od mora jemný zlatistý piesok na ktorom sa náchádzajú vyhľadávané pláže, za ním je línia píniového lesíka. Tu vyrástlo moderné prázdninové letovisko harmonicky zapadajúce do prírodného prostredia.

Lignano sa stalo ideálnym cieľom pre dovolenku v znamení odpočinku, pobytu pod otvoreným nebom, pre odreagovanie a športové aktivity. Okrem možností plachtenia, jazdectva, golfu, tenisu a mnohých iných športov, poskytuje Lignano návštevníkom tiež vodný park Aquasplash, Guliverlandiu, Aquarium, Zoologickkú záhradu v neďalekom Punta Verde, kde žije vyše 1.500 zvierat. Avifaunická oáza, Park Junior, Luna Park Strabilia so zábavnými atrakciami pre deti. Rozsiahle zelené priestranstvá, termálne kúpele. Vybavené prístavy pre jachty a nádherné obchody v nákupnej zóne. Lignano je ideálne miesto pre nezabudnuteľné prázdniny každého člena rodiny, od malého dieťaťa po náročného hráča golfu.

Lignano má osem kilometrov vybavenej pláže s jemným zlatistým pieskom. Široká pláž plná slnečníkov a ležadiel, ktorá pozvoľna klesá do mora, je ideálnou pre rodiny s malými deťmi. Polostrov, ktorý má ráz turistického mestečka plného hotelov, viliek, apartmánových domov, rezidencií, kempov a bungalovov so všetkým vybavením včetne veľkej modernej pláže bol do polovice minulého storočia iba miestom niekoľkých desiatok rybárskych a poľnohospodárskych rodín, ktoré tu natrvalo žili v bažinatej nevľúdnej oblasti vtedajšieho Lignana.

Mesto Lignano napísali

Città di Lignano Sabbiadoro:

Lignano Sabbiadoro sa nachádza v severnom zálive Jadranu neďaleko Benátok na polostrove ohraničenom ústím rieky Tagliamento zo západu, Jadranským morom z juhu a lagúnou Marano zo severu. Celkom osem kilometrov jemného piesku na pláži tvoriacej okraj borovicového lesa, ktorý rastie na väčšine polostrova bohatého na vegetáciu s výskytom pôvodných druhov napr. dub, borovica, pínia, ale aj sibírska breza, brest a gaštan.

Prírodu v oblasti lagúny Marano tvorí pôda a voda morská, riečna a lagúna. Snahou je dosiahnuť súlad vzácneho prírodného prostredia so životom a hospodárskou činnosťou vrátane turistického ruchu. Laguna Marano je oblasťou kde sa vyskytujú prírodné krásy a vzácne ekosystémy veľkej prírodnej a ekologickej hodnoty. Bohatá fauna i flóra, voľne žijúce živočíchy vrátane vzácnych druhov, húževnatá močiarna vegetácia a pôvodné osady rybárov je nutné zachovať aj pre ďalšie generácie. Malebné trstinové chalúpky v rákosí, kde možno stále vidieť stopy dávnej kultúry na lagúne sú svedectvom o životnom štýle, ktorého pôvod je stratený v čase.

Po lagúne Marano prechádzame hustou sieťou kanálov, niektoré sú bohaté na vodu a čiastočne splavné ďaleko do roviny poľnohospodárskej pôdy z pravidelných tvarov s trochu monotónnou jednoduchosťou foriem a priestoru v širokých obzoroch. Zvlášť prínosná pre krajinu a životné prostredie je rieka Stella, ktorá preteká Regionalnym Parkom. Jej ústie bolo určené k ochrane prírody ako útočisko a oáza obnovy vodných vtákov, vybavené pracoviskom pre pozorovanie vtákov. Unikátne prostredie je výzva k objavovaniu, či skôr novo objavovaniu Lignana.

Cestovateľské portály napísali

Let's Go travel guide:

Tam nie je žiadny "Duomo" či katedrála v dohľade, ani stredoveké "Centro Storico". Putovať možno len kilometrami piesočných pláží plných bronzových Talianov a bledých Nemcov. Jedno z najlepších talianskych letovísk, Lignano je plné zábavy pre ľudí, ktorí hľadajú plážový život. Plážová atmosféra Lignana môže pomôť aj návštevníkovi s vedeckým povolaním zabudnúť na nedostatok múzeí a kostolov, a vtiahnuť ho do ponúkaného dovolenkového programu, čo značí jednoducho len relaxovať na pláži.

Top Holiday cestovná kancelária:

Sa špecializuje iba na túto destináciu, uvádza že Lignano je pre všetkých. Nádherný polostrov vnorený do Laguny Marano leží 80km od Benátok je najvyhľadávanejším letoviskom benátskej riviéry. Letovisko poskytuje svojou prirodzenou krásou a tiež špičkovou vybavenosťou ideálne podmienky prežitia príjemnej dovolenky rodinám s deťmi, mladým a tiež seniorom. V Lignane je 6 zábavných parkov, cyklistické chodníčky, golfový klub, tenisové kurty, volejbalové ihriská, bazény, letný amfiteáter - opery, koncerty, divadlo, 8 prístavov pre 5000 lodí a jácht, tanečné kluby, bary a diskotéky.

Viatour travel agency:

Po absolvovaní 600 km trasy diaľnicou sa pred očami rozprestrie takmer 10 km dlhá piesková pláž s pozvoľným vstupom do mora, čo ocenia predovšetkým rodiny s malými deťmi. Lignano sa delí na turisticky rušnú časť Sabbiadoro s dlhou večernou promenádou, zelenú časť Pineta, ktorú pokrývajú píniové háje a časť Riviera, ukrytú v zelených stromoch, kde sa nachádzajú hotely a vily najlepšej kategórie, ktoré odporúčame každému, kto chce oddych od rušného veľkomesta. Počas dovolenky v Lignane doporučujeme návštevu blízkych Benátok, Udine, čarovného zámku Miramare, alebo historickej Aquilei. Zaujímavá je plavba po okolitých zátokách lagúny spojená s návštevou klasickej rybárskej osady a Mušličkového ostrova.

CK Reny Travel:

Strediskom Lignano sa tiahne piesočnatá pláž, ktorá ponúka výborný plážový servis počas letnej dovolenky v Lignane. Zaujímavé sú atrakcie pre deti i rodičov: vodný park Aquasplash, zábavný park Guliverlandia, Hemingwayov park a zoologická záhrada. Neďaleko vodného parku premieta letné kino programy pre deti i dospelých. Atmosféru dotvárajú obchody, reštaurácie a kaviarne. Pláž v Lignane je dosť podobná plážam v susedných letoviskách na severnom Jadrane. Odlišuje sa typickým architektonickým výtvorom - reštauráciou v tvare lastúry, ktorá je postavená na pilieroch v mori. Táto stavba je hlavná dominanta pláže, ktorú vidieť z každého bodu na pláži v celej jej dĺžke 8 kilometrov.

Encyklopédie napísali

Encyklopédia Wikipédia:

Lignano Sabbiadoro je obec v provincii Udine, v regióne Friuli Venezia Giulia na severo-východe Talianska. Je jedným z hlavných letovísk v severnom Taliansku a na pobreží Jadranského mora, má necelých 7.000 obyvateľov. Nachádza sa na zelenom polostrove, asi 60 km od Udine a 90 km od Benátok i Terstu, medzi lagúnou Marano a ľavým brehom rieky Tagliamento a Jadranským morom. Je to najjužnejšia obec vo svojej provincii.

Lignano bolo začiatkom 20. storočia dosiahnuteľné iba po mori. Prví obyvatelia tu začali žiť od r. 1931, po odvodnení okolitých močarísk. Prvá cesta spájajúca Lignano s neďalekým Latisana bola postavená v roku 1926. Slovo Sabbiadoro ("Golden Sand") bolo pridané do názvu v roku 1935 z propagačných dôvodov. Po druhej svetovej vojne sa Lignano stalo autonómnou obcou, od roku 1959 žije z letného cestovného ruchu.






Obsah článku:
Napisali iní. Väčšinová klientela sú Taliani, Nemci. Významne sa zvýšil počet Rusov, Slováci i Češi. Miestne turistické agentúry napísali. Mesto Lignano napísali. Cestovateľské portály napísali. Encyklopédie. Lignano Sabbiadoro je obec v provincii Udine, v regióne Friuli Venezia Giulia na severo-východe Talianska. Je jedným z hlavných letovísk v severnom Taliansku a na pobreží Jadranského mora.
Blog:
dovolenka Lignano Taliansko trasa mapa more pláže Lignano dovolenka letovisko ubytovanie hotely apartmány last minute fotogaléria Benátky zábava Friuli Rím letenky počasie kontakt spolupráca bloguje napísali blog dovolenka Lignano.
Kľúčové slová:
Lignano dovolenka napísali iní, doporučujem prečítajte si viac o dovolenka Lignano, informácie oficiálne, čo uvádza gugel, napísali na yahoo, bing, altavista, msn ... napísali ďalšie vyhľadávače čo píšu kolegovia blogeri na tému napísali cestovatelia, turisti, dovolenkári top stránky o Lignane, iní pisatelia na tému dovolenka novinári, správy, napísali deti televízne spravodajstvo bedekre napísali pozrite si DVD, encyklopédia knihy časopisy noviny news.



2 komentáre:

  1. Lignano Medici5. mája 2014 o 15:51

    Možno by sa vám hodili na stránky aj informácie o zdravotníckych službách a lekároch, lekárňach, prvej pomoci a podobne. Dovolil som si zaslať aspoňstručný zoznam, neviem či úplný.
    Lekári: v Lignano sa o pacientov stará šesť súkromných lekárov, vrátane pediatra a zubárov, k tomu ďalšie štyri strediská rýchlej pomoci pre turistov.
    Lekárne: 4 lekárne sa nachádzajú na uliciach Raggio dell'Ostro, Via Udine, Via Tolmezzo, Via dell'Industria.
    Pre potreby štvornohých miláčikov dvaja veterinári. Presné adresy. kontakty a tel. čísla sú v každom miestnom sprievodcovi.

    Pekné prázdniny
    M. Zaneva

    OdpovedaťOdstrániť