Taliansko

Dovolenka Lignano » Taliansko

Taliansko je víno Podľa oficiálnych informácií patrí Taliansko na piate miesto najnavštevovanejších krajín sveta so 144 mil. návštevníkov ročne (údaj 2011). Najväčší význam v rámci Talianska majú regióny 1. Veneto - Benátky a letoviská severného Jadranu, 2. Lazio - Rím a Vatikán, 3. Toskánsko - Florencia, Pisa a vnútrozemie. Lignano sa podieľa na návštevnosti regiónu Friuli Venezia Giulia ako jeho najvýznamnejšie stredisko.

(2)
Lignano vybojovalo pre svoj región výborné poradie (zlatý stred) v návštevnosti. Friuli Venezia Giulia je na 11. mieste tesne pred Sardíniou a zanecháva za sebou aj Calabriu, Pugliu, Marche či Abruzzo. Niet divu, veď Lignano sa nachádza úplne na začiatku pri ceste do Talianska, je to najbližšie more pre mnoho turistov zo severnej strednej a východnej Európy. Mnohé strediská z hlbších oblastí v Taliansku musia vymýšľať rôzne chuťovky, aby ukoristili návštevníkov pre seba a odlákali ich zo severu. Severný Jadran je na koni, hrá hlavnú úlohu, určuje ceny. Na Lignano sa môžeme dívať ako súčasť severných obrovských letovísk a hlavnej trojky: Bibione - Lido di Jesolo - Lignano. Tieto letoviská odchytia nadpolovičnú časť všetkých slovenských cestovateľov smerujúcich k moru do Talianska, napr. letná dovolenka Lignano.

(3)
Taliansko je krajinou, ktorú môžete navštevovať celý život a nestihnete navštíviť a spoznať všetky skvosty, ktorými táto krajina disponuje. Taliansko je futbal, pizza, víno, makaróny, mozarella, prosciutto, káva, móda, dizajn, rýchle autá, zmrzlina, história, pamiatky, more, slnko, hory, sneh, lyžiarske svahy, sopky, prírodné parky, jazerá a pod. Do Talianska cestujú milovníci histórie a pamiatok - Rím, umenia - Florencia, pobytov pri mori - Benátska riviéra, nákupov - Miláno, lyžovačiek - Dolomiti, krajiny - Toskánsko, termálnych prameňov - Ischia, cyklistiky - Elba. Navštíviť môžete tiež svetoznáme destinácie na ostrovoch Sicília, Sardínia, Ischia, Capri, Elba, Panteleria, Vulcano. Mnoho významných prístavov (marina) sa môže stať východiskovým bodom vašich jachtárskych ambícií, či potápačských expedícií.

(4)
Niekoľko ročné cestovanie po tejto krásnej a rozmanitej krajine mi pomohlo urobiť si iba hrubý obraz a vytvoriť si vrúcny vzťah k Taliansku a jej obyvateľom. Taliani sú zvlášť komunikatívni a veľmi milí. Napriek tomu či ovládate, alebo neviete taliansky vôbec, oni vám nedajú pokoj, kým sa s vami ndohovoria. Je jedno či oslovíte čašníka v reštaurácii, policajta na križovatke, alebo upratovačku na letisku. Všetci sa vám venujú a všemožne sa snažia odpovedať na to čo chcete zistiť. Pre niekoho môžu Taliani pôsobiť hlučne a príliš aktívne, ale to je relatívne. Je pravda, že ak túžite po tichu so zavretými očami na lehátku piesočnatej pláže, tak sa tam v okruhu sto metrov nesmie vyskytovať žiadny Talian či Talianka. Dvaja Taliani dokážu hodiny rozprávať a zvuk majú vkuse nastavený na maximum, s tým sa nedá nič robiť.

Putovanie Talianskom zo severu na juh

(5)
Sever Talianska tvorí najväčšie pohorie Európy - Alpy, z ktorého významná časť leží v Taliansku jeho hrebene tvoria hranice s Rakúskom, Švajčiarskom, Francúzskom. Turisticky najznámejšie sú lyžiarske strediská z oblasti Dolomiti, čo sú Alpy ležiace v regióne Trentino - Alto Adige inak známe aj ako Südtirol na rakúsko-talianskom pohraničí. Lyžiarske pobyty zaistili tomuto regiónu celkové piate miesto v návštevnosti Talianska. Südtiroláci hovoria rovnako taliansky aj rakúsky a patria medzi najbohatších Talianov vďaka príjmom zo zimného cestovného ruchu. Kto si rád zalyžuje, určite pozná osobne alebo z počutia: Cortina d Ampezzo, Val di Fassa, Val di Fiemme, Sella Ronda, Arabba, Val Gardena, Marmolada, Alta Badia a ďalšie z mega lyžiarskeho skiareálu Dolomiti Superski, alebo lyžiarske stredisko Madonna di Campiglio z Dolomiti Brenta.

(6)
Alpské svahy vylievajú svoje vody na juh do Pádskej nížiny, kde dominujú v patričnom odstupe tri významné a silné mestá Toríno, Miláno a Benátky. Toríno je hlavné mesto Piemontu a okrem známej automobilky je preslávené miestnym futbalovým tímom Juventus, ktorý dlhé roky hrá o rozhodujúce priečky talianskej najvyššej futbalovej ligy. Ak sme sa pristavili pri téme futbal v súvislosti s Torínom, potom pri Miláne hlavnom meste Lombardie to musíme dať dvojnásobne, keďže zbožňované AC-Milano je iba jedným z dvojice špičkových mužstiev (druhým je Inter) v tomto meste módy, opery, nákupov a veľtrhov. Najmenšíe rozlohou i počtom obyvateľov z tejto trojice, ale najväčšie pokiaľ ide o záujem turistov sú Benátky (Venezia) - hlavné mesto regiónu Veneto, ktorý je hlavne vďaka Benátkam najnavštevovanejším regiónom Talianska.

(7)
Plavba loďou je veľmi rozšírený spôsob návštevy Benátok, prakticky všetci letní dovolenkári, ktorí navštevujú letoviská Benátskej riviéry (Lido di Jesolo, Bibione, Caorle, Cavalino, Eraclea Mare, Lignano ...) podniknú výlet do Benátok (taká návšteva je priam povinnosťou). Pre nich je ideálny spôsob dopravy loďou, jednak je to romantické, jednak sa to vo všetkých letoviskách ponúka ako atrakcia a zážitok, preto sú títo dovolenkári výbornou marketingovou skupinou. Takmer všetci navštívia Benátky, mnohí aj viac krát (ja som ich videla 3 krát, v súvislosti s dovolenkami na severe Talianska). Nebolo tomu inak ani tento rok počas dovolenky v Lignano. Na návštevu Benátok je ideálny tretí (štvrtý) deň pobytu pri mori. Dostaví sa akási minikríza z ležania na pláži, človek túži niečo podniknúť. Plagáty o návšteve Benátok sú na každom rohu, takže šup - zajtra sa ide na výlet. Loďou, je to významný obchod pre miestnych.

(8)
Benátky každoročne navštívi najvyšší počet turistov (30 mil./rok), na druhom mieste je Rím (20 mil./rok) a tretím mestom je Florencia (10 mil./rok). Turisti prichádzajú do unikátneho mesta postaveného na ostrovoch a pilieroch v mori rovnomerne počas celého roka, ale špičky sezóny zaznamenávajú Benátky počas karnevalu (koniec februára) a v mesiacoch máj - október. Hlavný prúd turistov sa do Benátok dostáva z letiska Marco Polo autobusom alebo vlakom po hrádzi, druhou možnosťou je plavba loďou-trajektom, ktoré vás vyložia neďaleko námestia San Marco s rovnomennou bazilikou a vežou Campanilla, z ktorej je nádherný výhľad na celé mesto. Gondolou sa preveziete po Canale Grande pod mostom Rialto (ponte di Rialto) a pomaly sa rozhodujete do ktorej skupiny patríte - Benátky milujem, Benátky nenávidím ?

(9)
Aby som nevynechala dôležitý prvok cestovného ruchu severného Talianska, musím spomenúť jazerá. Lago di Garda, Lago Maggiore, Lago Commo vznikli v okrajovej časti alpského masívu pôsobením ľadovcov v dobách dávno minulých. Dnes je okolo jazier vybudovaných niekoľko špičkových turistických stredísk, ktoré ponúkajú výborné spojenie pobytu pri mori (oddychová dovolenka) a výletov po okolí, turistika, cyklistika, hory (aktívna dovolenka). Tento nový typ dovolenkovania s významným vplyvom na zdravie, vitalitu a regeneráciu organizmu je v poslednom čase stále zaujímavejší. Mnoho ľudí sa začína aktívne stavať k zlepšeniu svojho zdravia, zmene životného štýlu a pobyt na horách (v zime je jasný) v lete získava na význame a už si získal aj mňa - plážového dovolenkára ;-)

Taká malá poznámočka k Lignanu, jeho význam v rámci turizmu regiónu F.V.Giulia je taký veľký preto, lebo v oblasti horskej dovolenky takmer niet čo ponúknuť. Porovnávať sa s Lombardiou, Piemontom, alebo Trentinom je nevhodné.

(10)
Opustime pevninskú časť a pokračujme v putovaní Talianskom zo severu ďalej na juh pod Benátky. Dostávame sa na Apenínsky polostrov, kde sa nachádza najväčší kus Talianska. Vymyslenú čiaru medzi pevninou a Apenínskym polostrovom tvorí spojnica miest Benátky (Venezia) - Janov (Genoa). Po prekročení tejto čiary sa najprv nič nedeje no postupom na juh objavíme fakt, že tí južnejší Taliani sú nejaký iní než severní. Južanská mentalita vynikne práve pozorovaním v Taliansku, ktoré je smerom sever juh dostatočne dlhé (cca 1.500 km), preto rozdiely objavia aj menej zdatní pozorovatelia. Diaľnica z Benátok nás zavedie k mestu Bologna, kde sa musíme rozhodnúť, ktorým smerom sa vydáme ďalej, či budeme putovať po východnom pobreží pozdĺž Jadranského mora, alebo zamierime k západnému pobrežiu a pocestujeme popri Tyrhenskom mori. Bologna je oriešok, ktorý rozlúsknem niekedy inokedy, pri inej téme. Cestovanie za Bolognu z Lignana sme podnikli len raz, za účelom návštevy hlavného mesta Rím. Pri tej ceste sme nakukli do Florencie mesta umenia, pofotili sme sa pri šikmej veži v Pise a prezreli si nádherné Toskánsko po pobreží. Takže tento krát v Bologni doprava a v rámci tohto článku je koniec.




Taliansko je krajina pre maliarov
Taliansko je jedinečná príroda
Taliansko je obyvatelia a mestá
Taliansko je história a pamiatky
Taliansko je móda a dizajn




Obsah článku:
Taliansko je víno je dovolenka jedinečná príroda mestá a jeho obyvatelia história kultúra a pamiatky. Cestovanie po Taliansku víno pizza zmrzlina káva Rím hlavné mesto Friuli Venezia Giulia turistický pohľad na Taliansko základné informácie o krajine rozloha Toskánsko malebná nádherná krajina pre maliarov veľkosť obyvatelia a mestá mena štruktúry historicky najdôležitejšie udalosti destinácie cestovný ruch najnavštevovanejšie oblasti druhy turistiky poznávanie mestá história a pamiatky lyžovanie móda dizajn letná pobyty pri mori domáca klientela prázdniny jedinečná príroda hospodárstvo a cestovný ruch bezpečnosť v krajine reč taliančina čo je typické pre Taliansko.
Blog:
dovolenka Lignano Taliansko trasa mapa more pláže Lignano dovolenka letovisko ubytovanie hotely apartmány last minute fotogaléria Benátky zábava Friuli Rím letenky počasie kontakt spolupráca bloguje napísali blog dovolenka Lignano.
Kľúčové slová:
Taliansko víno dovolenka príroda mestá obyvatelia história _ _ _.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára