Letná dovolenka

Lignano » Dovolenka

dovolenka

Prázdniny sú najvhodnejším obdobím na oddych pri mori, najlepšie niekde neďaleko, kam sa dá v pohode dopraviť vlastným autom, kde platí naša mena. Asi to bude opäť Taliansko, alebo dáme Chorvátsko ? Takto uvažuje veľká skupina slovenských dovolenkárov. Niektorých máta letná dovolenka už v januári keď vychádzajú cestovky so svojimi čerstvými ponukami na dovolenkový trh.

V januári sa dá zohnať všetko, vrátane dovoleniek na leto. Môžete si vyberať z kompletnej a širokej ponuky dovoleniek a ešte dostanete od cestoviek zľavu, tzv first minute (za skorý nákup). Keď sa správne trafíte, môžete ušetriť napríklad aj 20-30% za nákup v predstihu a kúpite si kvalitnú dovolenku. Mnohí dovolenkári čakajú s nákupom letnej dovolenky až na poslednú chvíľu tzv. last minute a kupujú už len z toho, čo sa v cestovkách nepodarilo predať (ležiaky). Pre mňa a moju rodinu je spoločná letná dovolenka mimoriadne dôležitá, preto sme sa rozhodovali zavčasu a urobili sme dobre. Kúpili sme si dovolenku v značnom predstihu a dostali sme aj peknú zľavu. Sledovali sme vývoj cien až do poslednej chvíle pred vycestovaním a veru že naša letná dovolenka sa už asi od polovice mája na pultoch nevyskytovala. Lepšie kapacity z ponuky letná dovolenka Lignano sa predávajú rýchlo, sú žiadaným artiklom. Nuž, isté veci sa na výpredajové pulty nedostanú. Záujem o bungalow niekde v lese kilometer od mora a centra nemám.

Na letnú dovolenku sa asi každý teší, zaoberáme sa jej prípravou už v zime, aby sme niečo neprepásli, alebo čakáme až tesne do vypuknutia sezóny. Ktorý recept je správny sa nedá povedať, asi pre každého podľa chuti a naturelu. Dôležité je užiť si to. Letná dovolenka je časom prázdnin našich detí, krásneho počasia, slnka a tepla. To sú dôvody prečo čerpáme voľno z práce, aby sme si oddýchli a zotavili sa. Niekto potrebuje na odpočinok vodu a čln, niekto lehátko a more, niekto bicykel, iný zase batoh alebo motorku a partiu priateľov. Je dôležité zvoliť si správny typ dovolenky.

Vydarená letná dovolenka, alebo ako si nepokaziť dovolenku.

Možností, ako naložiť s voľnom počas dovolenky je veľa. Prácam na záhradke sa venovať nebudem, to je téma pre iný blog, cestovanie je určite väčšinový žáner. Aby sme si dovolenku nepokazili, mali by sme vyriešiť niekoľko ošemetných miest, ktoré fungujú ako negatívne nástrahy.

Spoludovolenkári, spolucestujúci. Neberte na dovolenku ľudí, ktorých ste v minulosti neotestovali na súznenie t.j. "byť spolu viac než dva-tri dni a nepohádať sa". Neberte veľké partie, nehomogénne kolektívy napr. aktívnych turistov a matky s malými deťmi. Nefungujú ani kombinácie behačov po pamiatkach a ležiakov na slnku v piesku. Problémy v komunite môžu vznikať aj medzi členmi rodiny. Ak sa rodina stretáva v bežnom živote iba občas pri večeri a inak si žije každý svojím spôsobom života iba pod spoločnou strechou, asi sa nezhodnú ani na spoločnom programe dovolenky. Dobrou pomôckou, ako sa postarať o vydarenú dovolenku, je časté a úprimné rozprávanie o mieste dovolenky, programe a to ešte počas príprav a plánovania. Pomáha, ak sa každý člen rodiny (skupiny) vyjadruje k navrhovanému programu. Čím väčší zápal pre vec u jednotlivých členov dovolenkového tímu dosiahnete, tým sú šance na úspešnú spoločnú dovolenku väčšie.

Niekto by mal byť hlavným plánovačom (u nás funkciu organizátora takmer vždy zastávam ja matka a manželka). Hlavný organizátor navrhuje kam sa pôjde, študuje problematiku, zbiera inšpirácie, sleduje ponuky, bedekre, ceny atd. Keď dostanem dobrý nápad na spoločnú letnú dovolenku, začnem rozprávať o destinácii, programe, čo všetko tam chcem robiť a čo všetko sa tam ešte dá robiť. Na ostatných členoch sledujem ako sa mojim plánom nadchnú, alebo naopak ostanú chladnými. Ak sa pridajú vlastným rozprávaním a "snívajú" spoločným smerom ako znel návrh, sme na dobrej ceste. Ak sa rozrozprávajú trocha od veci, iným smerom, skúsim načúvať a prispôsobiť plány a program spoločnej predstave. Ak sa nakoniec zhodneme, je to skvelé a pokračujeme v plánovaní a dopĺňame detaily. Samotná príprava dovolenky je v takom prípade zážitkom. Ak ostatní ostanú k mojim plánom chladní a nezapoja sa, asi bude vhodnejšie vymyslieť inú destináciu, iný program, alebo inú skupinu spolucestujúcich.

Kvalita, kategória, štandard. Patríte k náročným ľuďom, ale snažíte sa šetriť kde sa len dá? Dovolenku z tohto spôsobu nakupovania vynechajte. Nevyberajte si dovolenku pod svoj štandard. Kupujte kvalitu, aby ste boli spokojní. Ušetríte na niečom inom, na spotrebe elektriny, vody a plytvaní potravinami počas roka. Na dovolenke nešetrite, naopak odporúčam pre túto výnimočnú situáciu (jeden až dva týždne odpočinku v roku) niečo výnimočné. Nejaký nadštandard, nech to stojí za to! Kompromis sa v oblasti dovoleniek nevypláca, ak nebudete spokojní, taká dovolenka je potom strata času, peňazí a energie. Boli by ste prekvapení, koľkým ľuďom sa z dovolenky stáva negatívny zážitok z dôvodu šetrenia.

Osobne si vôbec neviem predstaviť, žeby som si kúpila dovolenku len preto, že je na ňu úžasná zľava. Ak ma raz dané miesto a program nelákajú, nepôjdem tam ani zadarmo. Roky praxe v cestovnom ruchu ma jasne naučili, že najviac sa sťažujú práve zákazníci, ktorí zľavia zo svojich nárokov a kúpia si "lacák". Tí sa sťažujú aj na to, že v Bulharsku na nich všetci hovorili po bulharsky, že všade bola špina a more bolo príliš slané. Pritom za dovolenku utratili necelú stovku za letecký "all inclusive". Naopak, dobre sa čítajú pochvaly od ľudí, ktorí si dopriali a zažili niečo výnimočné. My čítame jedno i druhé so záujmom a uvedomujeme si, že za to nenesieme žiadnu zodpovednosť. Ani za tie chválospevy na úžasné miesta na Zemi, ani za tú zlobu zo zbabraného superlacného pobytu. Lenže kvôli tomu ďakovnému dopisu, sa oplatí robiť túto prácu.

Desatoro dovolenkára je stará dobrá úsmevne ladená príručka, ako si nepokaziť dovolenku, nebudem ju tu opakovať, odporúčam si ju vygúgliť. Čo všetko ešte môže mať vplyv na to aby sa odohrala vydarená letná dovolenka, by sa dalo pokračovať mnohými radami, napr. nenechávať si veci v nezamknutom aute, vyštartovať na poslednú chvíľu, pozrieť si včas cestovné doklady (či nekončí ich platnosť) ak sa chystáme na letnú dovolenku mimo EU. Neochorieť deň pred cestou, nestresovať sa, navodiť si dobrú náladu a vyraziť s úsmevom. Urobiť si z cesty zážitok, tak ako ste to vedeli, keď ste boli deťmi. Počítať s tým, že cesta býva zdĺhavá, "všetci" sa natrepú na diaľnicu práve keď vyrazíte vy ;) Je to o prístupe, vašom nastavení. Sú to vaše zážitky a len vy rozhodujete, čo budete zažívať. Či radosť, pohodu a ústa od ucha k uchu, alebo nadávky, stres, zlosť a škrípanie zubami. Nechajte sa nakaziť pohodou a šírte ju na všetkých okolo seba. V takom nastavení je každá letná dovolenka úžasná.

Letná dovolenka pre rodiny

Rodina je tradičná dovolenková jednotka v našej spoločnosti. Takmer každý máme rodinu, aspoň mamu, brata, alebo strýka. To je dobrý predpoklad na jedinca, ktorý môže ladiť s našou predstavou tráviť s nami čas na cestách. Viacčlenné rodiny musia v zmysle predchádzajúceho odstavca o vydarenej dovolenke zladiť viac predstáv, aby mohli spolu vyraziť. Čím si lepšie rozumejú, tým to bude pre nich jednoduchšie zladiť sa. Rodinná dovolenka je v našej pamäti z detstva, keď nás rodičia brali na spoločné dovolenky, tak to opakujeme aj my. Chodíme s nimi, alebo so svojimi deťmi k moru, alebo na hory. Žijeme spolu, je nám dobre spolu, tak aj dovolenkujeme spolu. Ak vám nie je dobre s vašou rodinou, asi budete mať inú predstavu, než rodinnú dovolenku.

Aj dve postaršie dámy, ktoré sa spolu náramne dopĺňajú, jedna je blond, druhá bruneta, jedna vyššia a druhá nižšia a obe rovnako šarmantné sa vyberú ako nerozlučné priateľky na spoločnú x-tú dovolenku, považujeme za rodinu. Spoločná hotelová izba, pri spoločnom stole, pod spoločným slnečníkom, na spoločnej letnej rodinnej dovolenke a často zoberú so sebou aj pár vnúčat .



Cena dovolenky
rodina pre rodiny
letná dovolenka
pri mori
v lete
deti
last minute alebo first moment
kam na výlety
čo robiť
aktivity na pláži
more
letná
šport na dovolenke
pamiatky
história
kultúra
atrakcie
ubytovanie
hotelové
apartmánové
základná charakteristika
výhody
denník z pobytu
forma písania dovolenka popis
pešia promenáda


šport na dovolenke
aktivity na pláži
Lignano ideálna dovolenka pre deti
letná dovolenka pre rodiny
dovolenka promenáda




Obsah článku:
Letná dovolenka Lignano _ _ _.
Blog:
dovolenka Lignano Taliansko trasa mapa more pláže Lignano dovolenka letovisko ubytovanie hotely apartmány last minute fotogaléria Benátky zábava Friuli Rím letenky počasie kontakt spolupráca bloguje napísali blog dovolenka Lignano.
Kľúčové slová:
letná dovolenka _ _ _.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára